Blog

Leerverschillen omvatten een reeks aandoeningen, waaronder dyslexie, dyscalculie, dysgrafie, ADHD, non-verbale leerverschillen en taalverwerkingsstoornissen. Mensen met leerverschillen zijn vaak zeer geschikt voor een breed scala aan banen. In dit artikel sommen we verschillende banen op voor volwassenen met leerverschillen, inclusief het gemiddelde salaris van elke functie en primaire taken.

Vijf soorten banen voor mensen met leerverschillen

Omdat veel mensen met leerverschillen unieke manieren vinden om informatie te begrijpen, beschikken ze vaak over waardevolle vaardigheden waar werkgevers naar op zoek zijn. Degenen met dyslexie kunnen bijvoorbeeld een verbeterd ruimtelijk bewustzijn hebben, het vermogen om belangrijke informatie te extraheren en een neiging om visueel te denken.

Als iemand dyscalculie heeft, kan hij een bovengemiddeld poëtische gevoeligheid vertonen die hem zou kunnen helpen uit te blinken in de creatieve kunsten. Personen met ADHD hebben vaak sterke concentratievaardigheden op bepaalde gebieden, ook wel hyperfocus genoemd, waardoor ze zich gedurende langere tijd op taken kunnen concentreren. 

Er zijn veel uitstekende vacatures beschikbaar voor mensen met deze professionele kwaliteiten in verschillende industrieën.

  1. Beeldende en toegepaste kunst
  2. Mechanische technologie
  3. Counseling
  4. verkoop
  5. Uitvoerende kunst

1. Beeldende en toegepaste kunst

Als je een visuele denker bent, kun je genieten van een baan in de beeldende kunst zoals schilderen, fotografie en illustratie. Je kunt ook uitblinken in toegepaste kunsten zoals grafische, interieur- of modevormgeving. Hier zijn twee opwindende carrières in de visuele en toegepaste kunst:

Animator

Nationaal gemiddeld salaris:  $ 17,16 per uur

Primaire taken:  Animators creëren afbeeldingen die lijken te bewegen door meerdere afbeeldingen, frames genaamd, snel aan elkaar te koppelen. Deze kunstenaars kunnen werken in een breed scala van gebieden zoals gaming, televisie en film. Animators hebben normaal gesproken een bachelor in grafisch ontwerp.

Art director

Nationaal gemiddeld salaris:  $ 69.183 per jaar

Primaire taken:  Art directors houden toezicht op het ontwerp van een reclame- of mediacampagne en coördineren het ontwerppersoneel om ervoor te zorgen dat ze de gewenste visie en boodschap van de klant overbrengen. Art direction omvat de visuele aspecten van een project, zoals het artwork, afbeeldingen en het algehele ontwerp. Een instapvereiste om als art director te werken, is normaal gesproken een bachelordiploma in kunst of design.

2. Mechanische technologie

Als je sterke ruimtelijke leervaardigheden hebt, heb je misschien een goed begrip van hoe onderdelen samenwerken of hoe een apparaat werkt. Dan kun je denken aan een carrière in de werktuigbouwkunde, techniek of montage. 

Machinist

Nationaal gemiddeld salaris:  $ 19,88 per uur

Primaire taken: Een machinist assembleert, demonteert en repareert machineonderdelen, meestal werkend vanuit blauwdrukken om nieuwe onderdelen zoals assen of tandwielen te maken. Deze professionals zijn normaal gesproken gespecialiseerd in bepaalde gebieden om monteurs, matrijzenmakers, operators, freeshanden of slijpers te worden. Een machinist krijgt normaal gesproken een opleiding aan een technische hogeschool of via een stage.

werktuigbouwkundig ingenieur

Nationaal gemiddeld salaris:  $ 80.134 per jaar

Primaire taken:  Werktuigbouwkundigen ontwerpen, vervaardigen en onderhouden mechanische systemen. Dit is een van de meest uitgebreide technische gebieden, aangezien het werk van werktuigbouwkundigen kan bestaan ​​uit het toezicht houden op de productie van stoom- en gasturbines, liften, transportsystemen of vliegtuigen. Deze professionals gebruiken computersystemen routinematig om simulaties uit te voeren of bij het maken en testen van nieuwe ontwerpen. Een startkwalificatie om werktuigbouwkundig ingenieur te worden is een bachelor werktuigbouwkunde.

3. Counseling

Je hebt misschien uitstekende vaardigheden op het gebied van emotionele intelligentie, wat zich goed vertaalt in een carrière als counselor. Counselors passen hun talenten, vaardigheden en individuele levenservaringen toe om anderen te helpen. Hier zijn voorbeelden van banen die je zou kunnen overwegen:

Revalidatieadviseur

Nationaal gemiddeld salaris:  $ 49.913 per jaar

Primaire taken: Revalidatieadviseurs helpen mensen met fysieke, emotionele of mentale handicaps zodat ze hun persoonlijke en carrièredoelen kunnen bereiken en een onafhankelijker en bevredigender leven kunnen leiden. Ze ontmoeten klanten om hulp te bieden en maken aanbevolen plannen die ze gemakkelijk kunnen volgen. Deze professionals hebben doorgaans een masterdiploma in revalidatiebegeleiding.

Klinische psycholoog

Nationaal gemiddeld salaris: $ 96.720 per jaar

Primaire taken: Klinisch psychologen identificeren potentiële stoornissen bij cliënten, zowel emotioneel, mentaal als gedragsmatig, door middel van observatie, interviews en tests. Deze professionals ontwerpen en implementeren vervolgens behandelplannen en helpen patiënten met het definiëren van doelen om hun persoonlijke, sociale of professionele leven te verbeteren.

De behandeling vindt normaal gesproken plaats over een langere periode, waarbij de psycholoog de voortgang van de patiënt volgt. Om klinisch psycholoog te worden, heb je een Ph.D. of Psy.D. in klinische psychologie en een staatslicentie verkrijgen om te oefenen. 

4. Verkoop

Als je goede interpersoonlijke vaardigheden hebt en graag onder mensen bent, dan vind je een carrière in de verkoop misschien wel stimulerend. Hier is wat informatie over twee verkoopgerelateerde carrières:

Koper

Nationaal gemiddeld salaris:  $62,363 per jaar

Primaire taken: Kopers, ook wel 'inkopers' genoemd, kopen producten voor bedrijven om door te verkopen of andere goederen te maken. Hoewel kopers bepalen welke goederen hun winkels zullen aanbieden, is het hun belangrijkste taak om producten van de beste kwaliteit tegen de laagste prijzen te kopen.

Om dit te doen, moet een koper grondig onderzoek doen, voorstellen en biedingen schrijven, goede relaties aangaan met klanten en onderhandelen met leveranciers. Hoewel kopers doorgaans een middelbare schooldiploma nodig hebben, hebben velen een bachelordiploma in economie, bedrijfskunde of boekhouding om hun kansen op werk en inkomsten te vergroten.

Makelaar

Nationaal gemiddeld salaris: $ 88.498 per jaar

Primaire taken: Een makelaar treedt op als vertegenwoordiger voor een verkoper of koper van onroerend goed. Een makelaar die voor de verkoper werkt, zal zijn klant doorgaans adviseren bij het bepalen van de verkoopprijs en verbeteringen aanbevelen die de waarde van het onroerend goed kunnen verhogen. Een aankoopmakelaar vindt woningen binnen de prijsklasse en gevraagde eisen van hun klant, zoals een specifiek aantal slaapkamers of een bepaalde grootte. Makelaars in onroerend goed moeten onroerendgoedcursussen volgen en slagen voor een licentie-examen om te oefenen.

5. Podiumkunsten banen

Je hebt misschien een sterke creatieve neiging en een uitstekende emotionele intelligentie die je kunnen helpen een carrière in de podiumkunsten na te streven. Er zijn veel opwindende carrières in de podiumkunsten die je zou kunnen overwegen, zoals:

Musicus

Nationaal gemiddeld salaris: $ 42.441 per jaar

Primaire taken:  Muzikanten gebruiken instrumenten of zingen om een ​​publiek te vermaken. Ze kunnen optreden met een groep of als individu, en ze spelen in live of opgenomen sessies. Muzikanten kunnen ervoor kiezen om in verschillende genres op te treden en veel instrumenten te leren, waaronder piano, trompet of gitaar. Hoewel muzikanten geen formele opleiding nodig hebben, verdienen veel professionals minimaal een bachelordiploma in een muziekveld om een ​​formele opleiding te volgen en hun inkomstenpotentieel te vergroten.

Dans choreograaf

Nationaal gemiddeld salaris:   $ 21,25 per uur

Primaire taken: Choreografen bedenken originele dansroutines en zorgen ook voor nieuwe interpretaties van bestaande dansen. Naast hun creatieve taken regisseren en doceren ze dansers in verschillende genres, waaronder ballet, jazz, moderne dans en tap. In de meeste gevallen krijgen danschoreografen een formele opleiding van meerdere jaren in een specifieke discipline en beginnen ze hun carrière als danser voordat ze overstappen op choreografie.


About author

Niene Doosje

Leerverschillen omvatten een reeks aandoeningen, waaronder dyslexie, dyscalculie, dysgrafie, ADHD, non-verbale leerverschillen en taalverwerkingsstoornissen. Mensen met leerverschillen zijn vaak zeer geschikt voor een breed scala aan banen. In dit artikel sommen we verschillende banen op voor volwassenen met leerverschillen, inclusief het gemiddelde salaris van elke functie en primaire taken.


Scroll to Top